Pașii din Marșul pentru Viață spre viitoarea casă pentru mamele în dificultate (VIDEO)

Marșul pentru Viață a devenit, de-a lungul timpului, mai mult decât un eveniment de promovare a valorilor pro-viață. Marșul a prilejuit, în fiecare an, întâlniri și reîntâlniri cu cei care își conduc viața cu credință în Dumnezeu și devin modele prin felul lor de a găsi puterea să înfrunte problemele.

Încercările care îți arată drumul și te scot la liman

Deși mereu ghidată de credința sa, nevoit, Ioana Maria Dumitrașcu este unul dintre cele mai puternice exemple. A început prin a se implica în activitatea departamentului Pro Vita Iași ca voluntar activ, devenind apoi parte din echipă. Viața a adus-o, la finalul anului 2023, în pragul unei alegeri teribile: aceea de a se salva pe ea sau pe pruncul pe care îl purta în pântece. Pe atunci, ea se afla la a patra sarcina, dar singura care îi adusese nădăjduința că o poate duce la termen. Primele sarcini s-au oprit din evoluție, devenind mamă de îngeri (Maria, Serafim și Iosif), iar toată speranța ei o pusese în Ioan, copilul încă nenăscut, atunci când o serie de probleme grave de sănătate au început să apară, probleme care au pus-o atât pe ea, cât și pe cel mic, față în față cu moartea. Ioana a făcut o alegere de inspirație divină, poate fără rațiune din punct de vedere medical, dar cu ajutorul lui Dumnezeu, cu stăruință și mobilizarea celor din jurul său, a reușit să nască și să se bucure de Ioan. Ea a demonstrat că, atunci când mergi cu Dumnezeu de mână, nimic nu este imposibil.


Încercările au făcut-o pe Ioana și mai insistentă în demersul său, iar anul acesta, la Marșul pentru Viață, în calitate de viitor coordonator, a ales să reamintească despre importanța și misiunea Centrului Maternal „Sfânta Emilia”, un proiect  încă nenăscut, dar foarte dorit al Arhiepiscopiei Iașilor prin departamentul Pro Vita Iași.

O parte dintre dumneavoastră poate vă aduceți aminte că, la Marșul pentru Viață de anul trecut, vă povesteam cât de important a fost sprijinul pe care l-am avut din partea celor din jur, atunci când mă confruntăm cu propria criza de sarcină. Ajutorul primit a făcut diferența dintre viață și moarte, atât pentru mine, cât și pentru băiețelul meu. Anul acesta, am venit să vorbesc despre necesitatea construirii Centrului Maternal „Sfânta Emilia”, centru pe care nădăjduim să reușim să-l ridicăm în următoarele luni, pentru a oferi servicii complexe mamelor însărcinate aflate în dificultate și a celor care sunt victime ale violenței în familie.

Pașii mici de la Marș duc la pași mai mari pentru Centrul Maternal

În fiecare an, Marșul pentru Viață și-a asumat câte o tematică profundă ce condensa gândul comun al celor care s-au strâns în acest demers. De data aceasta, Ioana a fost cea care a dat glas nevoilor pe care mamele aflate în dificultate le au și pe care centrul le va avea în grijă.

Pe toți cei prezenți astăzi aici ne unește ceva atat de valoros… viața. Și ca cei care am primit acest dar, avem datoria să înfrumusețăm viața noastră și a celorlalți, să o punem în valoare, iar acolo unde greutățile prea mari nu-i permit mamei însărcinate să vadă ce comoară poartă în pântec, este necesar să intervenim și să o sprijinim pentru a reuși să depășească perioada dificilă și să se bucure de misiunea ce i-a fost încredințată, aceea de a fi mama unui copil cu existență unică.

Misiunea Centrului este de a crea un spațiu în care cuplul mamă-copil să se simtă în siguranță, dar primul pas este cel de a proteja mama în drumul ei. Ioana Dumitrașcu a reiterat valorile pe care centrul le va avea, care au devenit ca o reflexie a parcursului zbuciumat pe care chiar ea l-a avut în călătoria ei de mamă.

Prin ajutor din partea centrului maternal, femeia însărcinată aflată în dificultate primește la problema ei o soluție reală și învață să își identifice emoțiile și resursele, să le gestioneze corect, astfel încât luarea deciziilor să nu fie făcută într-un moment de disperare, ci asumat și cu efectele conștientizate. Nu se poate rezolva o problemă adăugând o altă problemă. Astfel, răspunsul la criza de sarcină nu este avortul, ci găsirea unei soluții concrete de depășire a crizei, fără să fie sacrificată viața pruncului.

Despre Centrul Maternal „Sfânta Emilia”

Conceput ca un serviciu social complex de tip rezidenţial, Centrul Maternal „Sfânta Emilia” urmărește prevenirea separării copilului de părinţi, fiind organizat pe model familial. Acesta este plasat pe str. Brândușa, nr. 16 din Iași, în curând fiind planificate: finalizarea lucrărilor de demolare a corpurilor nefolositoare, cele de curățare a terenului și pregătirea șantierului. 

Misiunea centrului este de a asigura protecţie şi îngrijire cuplului mamă-copil care se găsește în situații de dificultate, precum şi femeilor însărcinate aflate în criză de sarcină.

Beneficiari ai Centrului pot deveni mamele cu copii aflaţi în risc de separare de familie, dar şi femeile însărcinate în situaţii de dificultate. Acestora li se va acorda îngrijire, consiliere, sprijin psihologic, suport social și educaţional, susținere în orientarea profesională, precum şi alte servicii de integrare socială.

Binele tău nu se oprește aici!

Centrul devine realitate cu ajutorul donațiilor celor care văd și recunosc nevoia unui astfel de spațiu în Iași. Fiecare dorință de a face bine contează! Avem nevoie de oameni implicați, cu inimi generoase, iar dacă ai ajuns până aici, înseamnă că și tu ești unul din ei.

Alege să susții construirea Centrului Maternal „Sfânta Emilia” prin fiideajutor.ro și devino sursă de inspirație pentru întreaga comunitate!

𝐸 𝑢𝑠̦𝑜𝑟 𝑠𝑎̆ 𝑓𝑖𝑚 𝑑𝑒 𝑎𝑗𝑢𝑡𝑜𝑟!

de Anca Bordeanu


Îți punem la dispoziție instrumente prin care poți dona online, rapid: de la donații online direct prin sitedonorbox, PayPal (@fiideajutor) sau prin transfer bancar: 

LEI: RO27BACX0000003010578064, UniCredit Iași

EUR: RO70BACX0000003010578066, UniCredit Iași

USD: RO43BACX0000003010578067, UniCredit Iași

Titular cont: Arhiepiscopia Iașilor

Mențiune: SF. EMILIA

Cod SWIFT: BACXROBU, BIC: BACXROBUXXX

fiideajutor.ro este Platforma Faptelor Bune a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, punctul de întâlnire pentru toți cei care doresc să ofere din resursele, timpul și expertiza lor în sprijinul aproapelui, o punte între cei care au nevoie și cei care pot oferi ajutor.

Departamentul Pro Vita al Arhiepiscopiei Iașilor desfășoară programe de salvare, protejare și cultivare a vieții. Astfel, proiectele derulate vizează conștientizarea societății cu privire la umanitatea deplină a copiilor nenăscuți, sprijinirea femeilor în criză de sarcină, promovarea valorilor pro-viață, susținerea copiilor și părinților din familii numeroase.

Alege să susții toate proiectele noastre sociale, educaționale, culturale, filantropice!

LEI

Fii la curent
cu ultimele noutăți!